ПОЧЕТНА > ДРУШТВО > Безбедност у Србији: Улични криминал у опадању, јер из новчаника грађана нема шта да се украде

Безбедност у Србији: Улични криминал у опадању, јер из новчаника грађана нема шта да се украде

Безбедност у Србији

Прошле године Београд је избио на друго место листе најнебезбеднијих престоница Европе готово искључиво због корупције, али и крађа и вандализма, посебно навијачких група. Последњи скандали с набавкама новогодишње расвете и украса не дају наду да ће доћи до озбиљније промене позиције.

Ову листу једном годишње објављује Мерсер, светска консултантска фирма која се бави људским ресурсима. Према њима, Београд се нашао одмах иза Кијева, престонице нередима и ратом обухваћене Украјине. У критеријуме не спадају само опасност од терористичких напада, криминала и убистава, већ и остали аспекти као што су број крађа, висока и ситна корупција, инфраструктура, начин живота грађана и квалитет полицијских снага.

Иако је београдски улични криминал у умирању, јер из новчаника грађана нема шта да се украде, у врх листе српску престоницу избацила је ситна корупција у општинама, домовима здравља, разним институцијама, па до највиших нивоа. Комунални полицајци се понашају као шерифи, а једино их прави полицајци не воле више од грађана…

Јелисавета Василић, из Савета за борбу против корупције, каже да је овакви резултати не изненађују.

– С обзиром на предмете које радимо ми смо заслужено на другом месту. То се пре свега односи на системску корупцију, када се у неколико случајева појављују иста методологија, особе или предузећа, што је попримило широке размере. Свака држава може да се избори са корупцијом ако то жели. Међутим у Србији ни бивше, нити садашња власт то не желе – објашњава Јелисавета Василић.

Последњи пример је набавка новогодишње јелке у Београду за 83.000 евра. Председник Александар Вучић је покушао да оправда градску власт и градоначелника Синишу Малог наводима да је цена јелке нижа, па да је јелка поклоњена, све до тога да су градске власти чак изабрале најјефтинију јелку од понуђених.

А све се то дешава уочи локалних избора у Београду, па је председник Вучић позвао грађане да „не гласају према емоционалној интелигенцији Синише малог, јер је нема, већ по резултатима“.

Све подсећа на случај Савамала, када је председник Вучић назвао „комплетним идиотима“ оне који су организовали рушење у центру Београда под окриљем ноћи, када су маскирани људи чак задржавали грађане и одузимали им телефоне, а полиција није реаговала на пријаве.

Вучић је чак директно рекао да иза рушења стоји „врх градске власти“ и истакао да ће они сносити и кривично-правну, прекршајну и сваку другу врсту одговорности.

Упркос обећањима и грубим речима председника градским оцима, последица није било, а Београђани могу да чекају нову листу Мерсера у стрепњи да ли ће да скину Кијев с првог места.

„Тетка из Канаде“ не може у ЕУ

Процес који је у ЕУ покренула против Пољске због „угрожавања владавине права“ изазвао је бурне ланчане реакције. Тако „Хафингтон пост“ указује да ЕУ истовремено преговара са Србијом чију владу карактерише масовна корупција.

„Уместо да ЕУ Србију најјачим могућим средствима натера да се придржава европских вредности, процес приступања иде напред кроз отварање два нова поглавља о приступу. На листи Транспаренси интернешенела Србија је на 72. месту од 176 земаља, које дели с Буркином Фасо и Соломонским Острвима“, наводи немачки лист.

Указује се и да је питање колико је српски правни систем независан од политичког, те да постоји велика забринутост поводом слободе штампе и мишљења.

„Тешко је поверовати да ће Србија наредних година бити држава либералне демократије према Западном узору. Извештај Европске Комисије из 2016. године потврђује да Србија има дубоке проблеме, пре свега са корупцијом. У извештају се наводи да антикорупционе мере нису дале резултате, а да институције система не функционишу као поуздана одбрана против корупције“, наводи се у тексту.

Прочитајте још  Стивен Бенон, главни идеолог другачије Америке избачен из Савета за националну безбедност

„Хафингтон пост“ помиње и министра Александра Вулина који је тврдио да је од женине тетке из Канаде уносио „девет по девет хиљада евра“, укупно 205 хиљада евра, да би купио стан.

Због свега овога би требало да је јасно да ЕУ не може да дозволи да себи навуче нове проблеме пријемом земље у којој демократија функционише само делимично. За Србију треба да важи једноставно правило – све или ништа. Стога је Вучића жеља да приступи ЕУ 2020. немогућа“, закључује се у коментару „Хафингтон поста“.

Све горе

Јелисавета Василић каже да Савет стално упозорава власт на корупцију.

– Где год загребемо, схватимо да иза корупције стоје моћници који су уз власт. Пишемо извештаје, дајемо препоруке и упозорења Влади. Од 2002. сам члан Савета, а никад до сада нисмо добили повратну информацију од Владе Србије да је нешто учињено – објашњава Јелисавета Василић.

Она каже да Агенција за борбу против корупције готово не ради, јер нема довољно људи.

– Корупција је можда још гора него што је била. Ниједна власт није желела да се избори с тим – закључује Василићева.

Костури у гетима

Као у Паризу, Бриселу или Лондону, тако и у Београду постоје квартови где полицајци ноћу готово да не залазе, осим тешко наоружаних екипа Интервентне полиције. По томе су познати делови неких приградских места, као што су Падинска скела, Земун поље и поједина села на прилазима Београду.
Још гора ситуација је, како кажу у полицији, у ромским нехигијенским насељима.

– Кад се расељавало ромско насеље на Новом Београду нађени су костури. Због нехигијене или сукоба, дешава се да мртве само баце на сметлиште. Шта све тамо има можемо само да замислимо, али ко ће да иде тамо и да прекопава – кажу незванично полицајци са којима су репортери „Вести“ разговарали.

Лажи дворске телевизије

Подсећа се и на пад Србије на 66. место на листи слободе медија.

– Политичари често дају изјаве само изабраним редакцијама. Новинари који критикују морају да се боје напада плаћеника. Највећа приватна телевизија Пинк је гласноговорник СНС-а, где се по читав дан понављају приче Вучића и његових дворјана. Овај канал читавој држави бесомучно понавља лажне вести о онима који се нису приклонили режиму – цитира се Ненад Шебек, шеф бироа немачке фондације „Хајнрих Бел“.

Подмсех светских медија

Синиша Мали постао је светски хит, пошто су захваљујући јелци од 83.000 евра највећи медији на планети писали о њему.

„Вашингтон пост“ истиче оптужбе за корупцију и преноси описе јелке од 18 као најскупље на свету, као и да четири пута више кошта од оне испред Рокфелер центра у Њујорку. „Њујорк тајмс“ је пренео да је градоначелник Мали изјавио да није био свестан цене јелке.

Ко је потписао уговор за новогодишњу јелку која је „засенила“ Рокфелера и Арапе?

Агенција Асошијетед прес објавила је како су Београђани испод јелке остављали поруке с новогодишњим жељама, од пута на Тајланд до кишног мантила за свог пса, третирајући градоначелника као Деда Мраза. Укључили су се и руски медији, „Ел паис“, „Лос Анђелес тајмс“, „Гардијан“, „Хералд трибјун“ и много других, па Малом на таквој медијској пажњи председник Вучић може само да позавиди.

Извор: Вести онлајн

loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline