ПОЧЕТНА > БАЛКАН > Замбија, Фиџи и Црна Гора: Стабилократија као заробљена држава

Замбија, Фиџи и Црна Гора: Стабилократија као заробљена држава

crna gora diktatura

Стабилократија са својим популистичким пуњењем звучи медијски атрактивно, иако се социолошки прецизније може говори о режимима ауторитарних тенденција са доминантном партијом и недовршеном (или дестабилизованом) демократијом.

Шта то повезује Замбију, Хондурас, Албанију, Бангладеш, Мали, Фиџи, Кенију, Уганду, Мадагаскар, Боливију, Турску и Црну Гору? Повезује их одредница хибридни режим каквим је окарактерисано стање демократије у Црној Гори по истраживању кредибилног Еkономиста.

То је био шлагворт за регионалну конференцију „Стабилократија или демократија“ коју су у Подгорици прошле седмице организовали Центар за грађанско образовање и Фондација „Фридрих Еберт“.

Тешко иде са демократском консолидацијом региона. Дамир Никочевић из Центра за грађанско образовање скреће пажњу на истраживање према којем је стање демократичности у Црној Гори најниже од референдума 2006.

Већински утисак учесника конференције јесте тај да је за Запад и у Србији и у Црној Гори битнија фамозна стабилност у односу на постојеће демократске политике и праксе. Отуда и тај термин стабилократија који постаје важан као „постистина“ што се тиче кованица кадрих да оплемене Оксфордски речник.

Стабилократија са својим популистичким пуњењем звучи медијски атрактивно, иако се социолошки прецизније може говори о режимима ауторитарних тенденција са доминантном партијом и недовршеном (или дестабилизованом) демократијом.

С тим да црногорској власти у Србији завиде и власт и опозиција: прозападна опозиција због одлучности Мила Ђукановића да Црну Гору неповратно преведе у евроатлантске структуре, а власт због самокритичног сазнања да је понекад врло трапава кад покушава да имплементира црногорски модел власти у Србији који је, иначе, регионални узор. Која то стабилократска партија у Европи не жели да буде ДПС?

Прочитајте још  Професија у којој су жене највећа конкуренција мушкарцима

И што се тиче карактера личне власти, и што се тиче у региону, на пример, капацитета СНС-а или ХДЗ-а да успеју инсталирати у својим специфичним срединама модел Ђукановићевог ДПС-а. С тим да црногорски модел стабилократије има уверљивији „главни правац“ (Талкот Парсонс) од српског. ВМРО ДПМНЕ није издржао тест дуговечности који је differentia specifica ДПС-а.

Параполитичка стабилност

У извештају Саветодавне групе за Балкан у Европи (BiEPAG – The Balkans in Europe Policy Advisory Group) стоји закључак да „аутократе на западном Балкану владају заробљеним државама од стране владајућих партија, кроз неформалне структуре моћи, патронажу и контролу медија…, комбинујући приступање ЕУ са јачом унутрашњом контролом“. Такође се оцењује да се ово није догодило преко ноћи, већ да су предуго ЕУ и САД игнорисале или потцениле раст овог система.

Укратко, као што је нагласила Далиборка Уљаревић, извршна директорка подгоричког Центра за грађанско образовање, ради се о параполитичкој стабилности, односно системима који обезбеђују претпостављену екстерну стабилност, али у унутрашњим односима показују значајне и неретке недемократске тенденције или мањкавости демократске владавине.

„Знам за кнеза Лазара, а нијесам чуо да је ико заплакао за неким јунаком из Дукље“

Извор: Недељник

loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline