ПОЧЕТНА > АКТУЕЛНО > Реакције севернокорејске публике на наступ словеначког Лајбаха (ВИДЕО)

Реакције севернокорејске публике на наступ словеначког Лајбаха (ВИДЕО)

lajbah u severnoj koreji

„Напетост која се стално догађа у вези са том државом, потребна је да се одржи статус кво, где севернокорејска владајућа политичка структура, уз помоћ „спољне опасности“ и идеологије сталне пријетње, задржава своју моћ и позицију у тој земљи“, каже Иван Новак.

Када је 2015. године словеначки бенд Лајбах наступио у Северној Кореји, био је то први концерт неког западњачког бенда у тој држави.

Тада се још писало да су се севернокорејски цензори у последњем тренутку уплели у наступ.

Тражили су да се са сет-листе избаце песме Koran, eat liver, The Final Countdown и Mount Peakty. Затражене су и неке промене у кореографији, па је забрањен наступ севернокорејског женског хора. Бенд је на крају добио аплауз око 1.500 присутних слушалаца.

Норвешки филмски редитељ Мортен Травик снимио је документарни мјузикл „Дан ослобођења“ о концерту „Лајбаха“ у Пјонгјангу, који је синоћ отворио 13. Слободну зону у Сава центру.

Концерт је одржан 2015. године у оквиру серије уметничких пројеката које Травик организује у циљу приближавања Запада и Северне Кореје.

Цео свет је испратио њихово гостовање у Северној Кореји. Како данас прате шта се дешава у тој земљи, Иван Новак, члан бенда је рекао:

Прочитајте још  Превише је стварних проблема да бисмо се замајавали приступањем ЕУ

„Пратимо са наклоношћу до Северне Кореје. Напетост која се стално догађа у вези са том државом, потребна је да се одржи статус кво, где севернокорејска владајућа политичка структура, уз помоћ „спољне опасности“ и идеологије сталне пријетње, задржава своју моћ и позицију у тој земљи. Кина на другој страни није наклоњена озбиљној демократизацији Северне Кореје, јер би такав процес брзо резултирао у економском и политичком спајању двеју Кореја, што никако није у кинеском интересу.

Северна Кореја изговор за САД

Конфликтна ситуација дефинитивно највише одговара САД, које, уз постојање проблематичне, милитантне, непредвидиве, нуклеарне севернокорејске државе, оправдавају присуство своје војске у Јужној Кореји (35.000 војника), у Јапану (40.000 војника), присуство Седме флоте и суперносача авиона „Роналд Реган“ у непосредној близини, као и војних база у Тајланду, на Филипинима, у Сингапуру, на Гваму…“, рекао је Новак.

„Прави разлог за сву ту нагомилану војску САД у Источном и Јужном кинеском мору, наравно, није Северна Кореја, већ потенцијално много опаснија велесила Кина. Северна Кореја је само погодан дипломатски изговор – проблем, који никако не сме да се реши“, сматра Новак.

Моранбонг: Најјаче оружје Северне Кореје после атомске бомбе

Извор: Недељник

loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline