ПОЧЕТНА > АКТУЕЛНО > Пут будућности: Мирна транзиција света људи у свет машина

Пут будућности: Мирна транзиција света људи у свет машина

put buducnosti

Левандовски се назива “деканом” нове “религије” и предвиђа нешто што се популарно назива “сингуларитетом”. Термин је сковао математичар и аутор СФ романа Вернон Винге, а објашњава тренутак у којем вештачка интелигенција надвалдава људску.

Вековна расправа и крвави ратови око тога чији је Бог у праву, добила је конкуренцију. Наиме појавила се новонастала религија, која ће код многих хрићана, муслимана, и будиста сигурно пробудити страх. Њихово име WOTF или Way of the Future (Пут будућности).

Ко су људи који припадају овој новој религији? Реч је пре свега о људима који цене и одлично познају технологију са једином мисијом на земљи – створити услове за мирну транзицију из света коме владају људи у свет где ће владати људи и машине.

Многи сматрају да они црпе идеје од Илона Маска (који је у више наврата упозорио човечанство на то да ће вештачка интелигенција довести до апокалипсе), а поглавари ове “цркве” тврде да ће технологија неминовно надјачати људе и претворити се у свемогући ентитет који бисмо најбоље могли описати речју “Бог”. Једино је питање ко ће бити на страни компјутера.

О каквом је Богу реч?

Поглавар WОТФ-а или цркве ” Пут будућности” је Ентони Левандовски, инжењер који иначе ради на технологији аутономних возила, а он тврди да је њихова мисија припремити човечанство на оно што сигурно долази па чак се и потрудити да се оно што прогнозира – оствари.

У разговору за Wired рекао је: “Не говоримо о Богу у смислу стварања муња и урагана. Али, ако говоримо о нечему што је милијарду пута паметније од најпаметнијег човека, како бисте другачије то назвали?”

WОТF је брзо поларизирао јавност на оне који успевају пронаћи смисао у ономе што “проричу” и оне који не разумеју потребу за стварањем религије.

Тамна прошлост новог месије

Иначе, Левандовски се често вукао по медијима, али не због религије, већ због огромне тужбе између Апхабета и Убера, а ради се о његовој уплетеност у крађу интелекталне својине повезаног с технологијом аутономних возила. Наиме, након што је напустио Waymo (Гуглову компанију која се бави аутономним возилима), са собом је понео и неке важне документе који су касније кориштени код стварања технологије коју користи Убер.

Али, у јеку расправе о новој религији, ова прича пала је у други план.

Прочитајте још  Блиски исток и НАТО: Америчко рекетирање "савезника"

Кад стиже нови Бог?

Левандовски се назива “деканом” нове “религије” и предвиђа нешто што се популарно назива “сингуларитетом”. Термин је сковао математичар и аутор СФ романа Вернон Винге, а објашњава тренутак у којем вештачка интелигенција надвалдава људску. Многи су футуристи прихватили термин, између осталог и Реј Курцвајл, који је уверен да ће сингуларитет ступити на сцену 2045.

WОТF нема предвиђања, али спремни су.

“Узмемо ли у обзир да ће технологија релативно брзо престићи људске способности, желимо помоћи код едукације људи како бисмо их припремили на ову узбудљиву будућност и осигурали лагану транзицију”, стоји на њиховој страници.

Желите ли бити љубимац или стока?

Међутим, ова прича врло брзо почиње попримати језиве облике јер у многочему подсећа на оно што бисмо очекивали од класичног култа.

Левандовски је додатно зачинио ову причу језивим предвиђањем будућности којом влада божанска вештачка интелигенција у којој људи немају превише избора: “Желите ли бити љубимац или стока?”

По чему се WОТF разликује од осталих?

Многи се питају и зашто уопште све ово називати религијом, али чини се да је Левандовском то изузетно битно јер цели дијалог жели усмјерити на тему “новог Бога” те се нада да ће активни и предани чланови или “верници” на овај начин боље ширити мисију “узвишене уметне интелигенције” с циљем побољшавања друштва и смањења страха од непознатог.

“Желимо се побринути да ово не делује смешно нити страшно и притоме уклонити стигму са расправе о вештачкој интелигенцији, а затим понављати идеје и мењати мишљења људи. У Силицијумској долини користимо евангелизам као реч којом описујемо промовисање неког посла, али у овом случају ради се о цркви. Ако верујете у њу, требате о њој причати пријатељима, а затим се побринути да се и они придруже и о томе причају својим пријатељима”, објаснио је за Wired.

Било како било, Левандовски је уверен да је будућност пред вратима и да ће се транзиција догодити пре него отпутујемо на Марс. Оно по чему се не разликују од осталих је пореска политика. Наиме, побринули су се за стање на Земљи јер федерална влада још их је у августу ослободила од плаћања пореза као што је то случај и с осталим религијама.

Нова прича, стари трикови.

Сакрализација технологије ће сахранити последње остатке хуманости у човеку

Извор: Експрес

loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline