ПОЧЕТНА > АКТУЕЛНО > СПЦ и признање Косова: Да ли би данашњу цркву препознао патријарх Павле?

СПЦ и признање Косова: Да ли би данашњу цркву препознао патријарх Павле?

спц и признање косова

СПЦ и признање Косова: Уколико се у наредној години призна отцепљење Косова под било којом формулацијом, кључеви судбина оних којима је до слободе, самосталности и суверености – биће само у рукама СПЦ. Уколико се Српска црква не појави у 2018. години, суштински ће престати да постоји као организација.

Пише: Никола Маловић

Оно што видим од мора до Дунава јесу душе разапете између класичног родољубивог наратива и storytellinga о денацификацији као предуслову. Српска је црква све богатија, све ближе унији с Римом, и све отуђенија од народа који се такође разлабавио у вјери па допушта да му се пред очима новотари.

Глаголом којим завршава минула реченица, почиње кварење традиције којој ништа није недостајало, јер да јесте – зар би опстала вековима? Данашњу цркву да ли би препознао патријарх Павле?

Од бољег живота у 2018. нема ништа. Чему се обичан човек у распродатим земљама може надати? И на основу којих економских параметара?

Са стажом који ускоро улази у пунолетство, причам како је Његошева Црна Гора била земља без путева, без школа, без болница, без привреде, без, без, без… али је имала духовну и моралну вертикалу, те тако опстала до мере да очара за њу пребогату Боку Которску да јој се придружи 1813. у државотворним смислу, те је била идол устаничкој, такође слободарској Србији.

Данас су и Србија и Црна Гора – географије без икакве шансе за дугорочни бољи живот, иако су, парадоксално, ово једине географије на којима наш народ, с другим народима и народностима у суживоту, може доживети век достојан човека.

Кључ у рукама СПЦ

Уколико се у години пред нама призна отцепљење Косова под било којом формулацијом, кључеви судбина оних којима је до слободе, самосталности и суверености – биће само у рукама СПЦ.

Прочитајте још  Саша Јанковић: "Нећу стајати на путу развоја Косова као демократске државе"

Уколико се појави патријарх, те позове народ да стане уза њ, ако анатемама изопшти вучије и дачије, ако позове сестринске православне цркве да му се нађу на страни, што би се, реално, догодило, ако позове на непризнавање велеиздајничких потписа од Бриселског споразума наовамо, имаћемо државу. По коју цену, не знам, али знам да бомбардовани поново бити нећемо.

Уколико се Српска православна црква не појави у 2018. години пројектованог признавања независног Косова, суштински ће престати да постоји као организација. Не рачунајући оне којима је једина вера у сребрењаке Јуде Искариотскога, Србима ће преостати само вера у Исуса Христа.

Апел за одбрану Косова: Одговор свима који оштре перо за „споразум о нормализацији односа“

Извор: Недељник

loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Inline
Inline